Как си направих предпазна греда за детско креватче за 12.40 лв.

Когато детето е достатъчно голямо, за да решава само кога да си се качва в леглото и достатъчно малко, за да пада от него докато спи и няма предпазна решетка, се наложи да намеря нещо, което ще го спира да не пада и ще му дава достъп до леглото. Реших да сложа греда. Тъй като готовите решения на пазара са или зверски скъпи или неприложими в случая, реших да намеря алтернативно решение.

За целта отидох в магазин за строителни материали (в случая Практикер). Купих ПДЧ плоскост с размери 300 мм широчина х 800 мм дължина х 18мм дебелина, която за щастие се оказа с точния цвят на нашето легло – „дъб“; цена 8.99 лв. Купих два „Г“ образни метални елемента – винкел 90 (90 мм дълги по двете рамена с по три дупки за винтове); цена 2 х 1.49 лв. = 2.98 лв. Купих и шепа рапидки дълги към 20 мм (най-късите, които намерих, за да не излизат през плоскостта); към петнайсетина излязоха 0.43 лв.

Детското легло е Бертони MAXI – тези които са с бебешка люлка и после се трансформират в юношеско легло, бюро и шкафче.

Дъската реално се закрепя за юношеското легло, но предпазва бебешката кошарка. Сложих ПДЧ плоскостта върху ръба на юношеското легло, сложих и двата винкела на предполагаемите им места и с молив очертах през двете дупки на всеки винкел, къде трябва да бъдат закрепени за плоскостта. След което свалих плоскостта на пода, наложих винкелите според очертаното и ги закрепих с по две рапидки всеки за плоскостта. Третата дупка от едното рамо на винкела се пада вече върху страницата на юношеското легло и там не сложих рапидка, понеже желанието ми беше да нанеса минимални щети върху плоскостите на леглото.

ПДЧ плоскост със закрепени винкели към нея

След това наместих плоскостта със закрепените за нея вече винкели на мястото й върху страницата на юношеското легло, като оставих към 2-3 сантиметра (в случая отдясно) между нея и скринчето, за да има място да влезе там страницата на бебешкото креватче. Завих по 2 рапидки в отворите на другото рамо на винкелите, за да ги закрепя към подматрачната плоскост на юношеското легло. Отново само две за да нанеса минимални щети по плоскостите на леглото.

Гредата за бебешкото креватче е вече на мястото си. Остана да върна на място и самото бебешко креватче. Изглежда трудно да стане откъм предната част с новопоставената греда… но пък е много лесно поставянето откъм задната страна (тази, която е долепена до стената). Затова отместих леглото от стената към центъра на стаята, сложих детското креватче на мястото му върху юношеското легло и приповдигайки го му наместих и страницата да влезе в процепа между плоскостта и скрина. След което върнах цялата конструкция обратно на мястото й до стената.

Бебешката кошарка е върната на мястото си и вече има предпазна греда.

След набавянето на материалите, целият процес по монтирането отне около 10 минути.

Матракът за бебешкото легло е допълнително купуван и е висок 10 сантиметра и идеално скрива винкелите с винтовете. Не съм пробвала как е с оригиналния матрак, той до колкото си спомням е висок 6 сантиметра и мисля, че и той би скрил винкелите.

Разстоянието, което остава между гредата и другата страница на кошарата е 30 сантиметра. За моето дете са напълно достатъчни за да се качва и слиза от леглото. За да не се нарани детето на острия ъгъл на гредата сложих, предпазно топче за ъгълче (навсякъде се продават такива, това е купено от ДМ). По-късно метнах и една олекотена завивка върху самата греда, защото детето започна да проявява неописуем интерес към клатенето й (винкелите малко се поизкривиха), та я покрих.

Реших да споделя опита си тъй като тези бебешко-детски легла са доста широко разпространени и навярно много хора са изпадали в подобно на моето положение.

Предупреждение относно винкелите. Следете продуктовия номер и обявената цена за него. Тези (по-жълтеникави) винкели бяха смесени на едно място с други (по-сивкави) неръждавейка, чиято цена беше двойна или даже тройна (3-4 лв.)

Актуализация: Въпросните винкели бяха доста гъвкави и детето, не само че им изправи правия ъгъл многократно, ами и им направи други 3 ъгъла… накратко – накъдри ги на дантелка. Затова влязох в първия магазин за крепежни елементи и се сдобих с тези ултра яки „Г“-образни винкели с подсилен ъгъл за около 1.60 лв. бройката.

По-добрите крепежни елементи
С тях гредата стана доста стабилна, направо като продължение на долната дъска.

Advertisements

2 Коментари »

  1. Kristina Said:

    Bravo na vas!!!Stanalo e mnogo dobre!Nie sushto sega iskame da smenim legloto i tova koeto ste napisali e dosta polezno,zashtoto i na men mi se storiha cenite na predpaznite reshetki dooosta debeli!!!!

  2. Ishi Said:

    Благодаря! Радвам се, че статията е била полезна.


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: